Mysterie uit de Middeleeuwen – het Labyrint in de Gotische kathedraal

Het labyrint kent een lange geschiedenis, waarbij de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus een belangrijke rol heeft gespeeld. Deze mythe die wordt verbonden aan koning Minos vinden we terug in Griekse en Romeinse mozaïeken, evenals een paar eeuwen later op de vloeren en muren van kerken in onder andere Italië en Frankrijk. Het terugkeren van dit motief in christelijke context heeft door de tijd heen zeker de aandacht getrokken en verschillende theorieën in het leven geroepen om deze verschijning te verklaren.

Tijdens deze lezing wordt ten eerste ingegaan op de geschiedenis van het labyrint. Om een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van de historie die dit motief kent, worden een aantal voorbeelden getoond uit de voorchristelijke en (vroeg)christelijke tijd. Vervolgens wordt ingegaan op de labyrinten in de kathedralen van Chartres, Amiens en Reims. Is er een christelijke symboliek dit we in verband kunnen brengen met het labyrint? En werden de labyrinten wellicht ook in gebruik genomen voor rituelen?


Lavinia Fontana – een Bolognese pionier uit de Renaissance

De kundige kunstenares Lavinia Fontana werd opgeleid door haar vader Prospera en kwam in contact met belangrijke opdrachtgevers, kunstenaars en geleerden in het zestiende-eeuwse Italië. Fontana heeft verschillende primeurs op haar naam staan, zo is zij de eerste vrouw uit Bologna van wie voorbereidende tekeningen bekend zijn. Daarnaast kreeg ze veel opdrachten voor grote historiestukken, waarvan de meest prestigieuze haar altaarstukken zijn. Fontana verkreeg veel naamsbekendheid en ontving meerdere grote opdrachten, iets wat redelijk opmerkelijk is in een tijd waar het meestal niet gebruikelijk was voor vrouwen om een carrière als schilder op te pakken.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op het leven en de werken van Fontana. Hierbij zullen een paar kunstwerken worden uitgelicht om de iconografie nader te bespreken. Wat voor werken heeft ze gemaakt, welke opdrachtgevers wisten haar te vinden?


De Republiek der Nederlanden – een Gouden Eeuw aan schilderkunst

De zeventiende eeuw was een tijd van vele ontwikkelingen op verschillende vlakken. In de schilderkunst van de Republiek was ook een hoop gaande. Van de losse penseelstreken van Leyster en Hals tot de prachtig uitgewerkte genre stukken van Vermeer. Iedere kunstenaar droeg op zijn of haar eigen manier bij aan de verrijking van de schilderkunst in deze tijd, het was werkelijk een gouden eeuw aan schilderkunst.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op thema’s zoals stillevens, mythologie in de schilderkunst en een aantal bekende kunstenaars uit deze tijd. Aan het einde van de lezing zal je een goed idee hebben van de verschillende stijlen en genres die op het doek werden vastgelegd.

Wil jij meer leren over de roerige republiek? Meld je dan vooral aan voor deze lezing!