Romantiek in Rouen – artistieke uitwisseling in de 19e-eeuwse schilderskunst

Gedurende de negentiende eeuw trokken veel kunstenaars er op uit, ze bezochten bestemmingen zoals Fontainebleau, waar men zich kon onderdompelen in de natuur en elkaar eindeloos kon inspireren. Een wellicht minder bekende bestemming was het stadje Rouen; met een middeleeuwse kathedraal en een veertiende-eeuws anatomisch uurwerk (Gros Horloge) trok deze stad kunstenaars aan vanuit onder andere Nederland en Engeland.

Tijdens deze lezing gaan we in op de kunstenaars die naar Rouen toe kwamen, zoals Wijnand Nuyen, Johannes Bosboom en Joseph Mallord William Turner. Welke aspecten van deze stad beelden zij af? In hoeverre was Rouen nog een middeleeuwse stad? En hoe inspireerde zij elkaar? Als afsluiter blikken we ook nog op de latere negentiende eeuw, wanneer Claude Monet ook een bezoekje brengt aan Rouen om de majestueuze kathedraal meerder malen af te beelden.


Obstakels en overwinningen – vrouwelijke kunstenaars in de 19e eeuw

Hoewel de kunsthistorische canon nog gedomineerd wordt door mannelijke kunstenaars, zijn er door de eeuwen heen ook veel verschillende kunstenaressen geweest die carrière hebben gemaakt en prachtige kunstwerken hebben nagelaten. Zij leerden het vak meestal van een familielid of een kunstenaar die bevriend was met de familie. Hier kwam langzaam verandering in gedurende de negentiende eeuw, ondanks dat de officiële kunstacademie van Frankrijk – de École des Beaux-Arts – geen vrouwen toeliet tot 1897.

Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de obstakels die vrouwen tegenkwamen, zoals de maatschappelijke verwachtingen van een vrouw en de dingen die zij wel of niet zou mogen afbeelden. Daarnaast kijken we naar de manieren waarop een vrouw wél het vak kon leren, waar ze haar opleiding kon volgen en waar ze vervolgens haar werken tentoon kon stellen. Hoe werden deze kunstwerken ontvangen door het publiek en critici? Kregen vrouwelijke kunstenaars ook opdrachten? En wat onderscheid hun werk van mannelijke tijdgenoten?

Wil je meer leren over deze krachtige kunstenaressen uit de 19e eeuw?


Kijken en bekeken worden – een kijk op weergaves uit het Impressionisme

Morisot, Monet, Bracquemond, Cassat en Degas, dit zijn slechts enkele namen van een grotere groep kunstenaars die zich in de negentiende eeuw een nieuwe stijl eigen maakte. Verschillende scènes worden door de impressionisten weergegeven, van buiten in het park tot binnen in het theater. De figuren in deze scènes kijken naar elkaar, of soms zelfs naar de toeschouwer. Verschillende interpretaties kunnen gemaakt worden als een figuur naar de toeschouwer kijkt, of van binnen naar buiten kijkt. Wat zijn deze verschillende interpretaties en hoe kijk jij daar zelf naar?

Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de manier waarop impressionisten hun figuren weergeven. Waar kijken ze naar, hoe zijn ze tot elkaar geplaatst en in welke omgeving? Zoveel verschillende factoren kunnen een werk een ander perspectief geven. Om deze reeks leuk af te sluiten, is er bij deze lezing speciaal de mogelijkheid om te discussiëren over wat je ziet in het werk en hoe je dat zelf interpreteert, zo leren we ook elkaars perspectieven kennen.